Κυριακή, 8 Ιουνίου 2008

Λευκάδα

Το «στεριανό» νησί, όπως το αποκαλούν, είναι ένας εύκολος, όμορφος και φθηνός προορισμός, δεδομένου ότι η Λευκάδα είναι το μοναδικό νησί, στο οποίο φτάνεις οδικώς, μέσω μιας πλωτής γέφυρας. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός καταπράσινου και γαλάζιου θα σας μαγέψει.

Από την Αθήνα απέχει περίπου 4-5 ώρες και καλύτερος τρόπος διαδρομής κατά την γνώμη μου, είναι μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου Πατρών. Βέβαια, είναι αρκετό το κόστος των διοδίων, το οποίο τελικά θα ανέρθει στα 20 περίπου ευρώ, αφού θα πληρώσετε και στις δύο εθνικές οδούς, αλλά και στην γέφυρα του Ρίου. Ο δρόμος δεν προσφέρεται για μεγάλες ταχύτητες πέρα των εθνικών οδών, αλλά είναι γρήγορος.


Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις μπαίνοντας στην είσοδο του νησιού, είναι ότι πρόκειται για μια πλωτή πόλη, την οποία περικλείουν παντού τα ήρεμα νερά μιας απέραντης λιμνοθάλασσας, κάτι που δεν συναντάς σε άλλο νησί. Στην είσοδο θα συναντήσετε το κάστρο της Αγίας Μαύρας, που είναι και τοπικό γυναικείο όνομα και θα μπείτε στο λιμάνι.

Εκεί, εξεπλάγην πραγματικά, από τα περίπτερα πληροφοριών που έχουν στήσει για τους επισκέπτες, διανέμοντας αναλυτικούς χάρτες του νησιού κι ενημερώνοντας τον κόσμο με πολύ ευγένεια και σχολαστικότητα, για αποστάσεις, ξενοδοχεία, αξιοθέατα, πράγμα μη συνηθισμένο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν αυτό που περίμενα, η λεγόμενη πρώτη ματιά. Λίγο απεριποίητο μου φάνηκε το λιμάνι και αρκετά «φτωχό» παρόλο το χαμό των σκαφών, σε σχέση με τον κατακλυσμό των τουριστών, αν και δεν πήγα σε τουριστική περίοδο. Ωστόσο, πιθανόν οι ντόπιοι να προσπαθούν να κρατήσουν έναν πιο αυθεντικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερη καφετέρια εκεί, είναι το πλοίο της αγάπης, μια πλωτή μικρή καφετέρια, που θα απολαύσετε τον καφέ σας μπαίνοντας στο νησί αν είστε κουρασμένοι ή βγαίνοντας, αν είστε πάλι κουρασμένοι (μιας και κανείς δεν κάθετε να πιει καφέ στην είσοδο/έξοδο μιας πόλης).

Η πόλη της Λευκάδας είναι πολύ μεγάλη, με χρωματιστά καντούνια, που προσφέρονται για ώρες περπατήματος. Η ανάπτυξη του εμπορικού δικτύου, μου έκανε επίσης μεγάλη εντύπωση. Είναι ένα νησί στο οποίο θα βρείτε όλων των ειδών τα καταστήματα, από μικρά εμπορικά με τουριστικά, μέχρι μεγάλα επώνυμα μαγαζιά και αλυσίδες, που δεν περιμένεις να συναντήσεις σε ένα νησί. Βασικό προϊόν προώθησης είναι τα κεντήματα, τα περίφημα ονομαστά Λευκαδίτικα, τα οποία θα αγοράσετε στα μαγαζάκια κατά την διάρκεια της βόλτας σας..

Το κέντρο-πλατεία της Λευκάδας είναι αρκετά εντυπωσιακό και επιβλητικό, με πολλές καφετέριες και μπαρ σε πλακόστρωτο χώρο κι εκεί μπορείς για ώρες να χαζεύεις, να αράξεις και να ξεκουραστείς, απολαμβάνοντας την ασταμάτητη «πασαρέλα» μιας πολυκοσμίας άνευ προηγουμένου. Τον ίδιο χώρο θα σας πρότεινα και για νυχτερινή έντονη έξοδο.

Μετά την εξερεύνηση στην πόλη της Λευκάδας, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος, είναι να γυρίσει το νησί με αυτοκίνητο από την μια άκρη μέχρι την άλλη, μην αφήνοντας κολπίσκο και χωριουδάκι, είναι όλα πανέμορφα. Με το χάρτη ανά χείρας, ξεκινώντας από την Λυγιά, πρέπει να επισκεφτείτε το χωριό Επίσκοπο για να βρείτε φθηνό κατάλυμα, αλλά και το γραφικό χωριό Κατούνα, στο οποίο θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε ένα συγκρότημα μαγευτικών αναπαλαιωμένων σπιτιών το «Pavezzo», το καταφύγιο της καλής ζωής όπως λέγεται. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να αποκτήσουν ερωτική διάθεση.
Ο πρώτος βασικός σας προορισμός είναι το Νυδρί. Το πιο τουριστικό μέρος του νησιού, υπέροχο με εκπληκτική θέα, θα σας αποζημιώσει με το παιχνίδι των φυσικών χρωμάτων. Από την παραλία του βλέπετε απέναντί σας, το γνωστό νησάκι του Ωνάση, το Σκορπιό, κατάφυτο, να σας προσφέρει μια μαγική εικόνα. Λίγο παραδίπλα, είναι επίσης το νησί Μαδουρή του Βαλαωρίτη, του οποίου τις ακτές μπορείτε να πλησιάσετε με καραβάκια, αν και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση.

Επίσης, σε όλα τα μικρά νησάκια γνωστά ως Πριγκιπόννησα (Μεγανήσι, Σκορπιό, Σκορπίδι, Μαδουρή, Σπάρτη, Θηλειά και Κυθρό) μπορείτε να έχετε πρόσβαση με καθημερινές εκδρομές που διοργανώνουν πολυτελή σκάφη ή μικρότερα πλεούμενα και είναι μια όμορφη εμπειρία, αν και φροντίστε να μην επιλέξετε μεγάλη βόλτα γιατί είναι αρκετά κουραστική. Το Νυδρί είναι το μέρος που προσφέρεται για θαλάσσια σπορ και όσοι είναι λάτρεις του αντικειμένου, δεν θα ξεκολλούν παρακολουθώντας τις επιδόσεις των επίδοξων «θαλάσσιων αθλητών».

Ένα μέρος που δεν διαφημίζεται ιδιαίτερα αλλά αξίζει να πάτε, είναι στο χωριό Ράχη, λίγο έξω από το Νυδρί, όπου μπορείτε να δείτε καταρράκτες.

Θα περάσετε από ενδιαφέροντα μικρά παραθαλάσσια χωριουδάκια, όπως τα Σύβοτα και την παραλία του Πόρου, για να καταλήξετε στην Βασιλική. Εκπληκτικά ταβερνάκια σε ημικυκλικό λιμανάκι θα σας γοητεύσουν με τον ίσκιο τους και τους τοπικούς μεζέδες, δίπλα στο κύμα. Θα σας το πρότεινα για μεσημεριανό φαγητό, αλλά και για ήρεμο βραδινό καφεδάκι. Κι εκεί μπορείτε να βρείτε πιο φθηνά καταλύματα από το Νυδρί.

Εκεί κοντά στον Πόρο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την παραλία Εγκρεμνοί, που θα κατεβείτε με σκαλιά, χωρίς αυτοκίνητο, για να απολαύσετε δυο περίπου χιλιόμετρα λευκής άμμου, σε ένα χώρο που τώρα αρχίζουν τουριστικά να τον ανακαλύπτουν.

Επόμενος σας προορισμός, το παγκοσμίως πασίγνωστο Πόρτο Κατσίκι. Και μόνο γι’ αυτό, αξίζει να επισκεφθείτε το νησί. Είναι περισσότερο η άγρια φυσική ομορφιά που συναρπάζει και τα βαθυγάλαζα νερά, που δεν θα θέλετε να σταματήσετε να κοιτάζετε ή να βουτάτε μέσα τους και να τα απολαμβάνετε. Το κακό είναι ότι η πρόσβαση μέχρι εκεί είναι αρκετά δύσκολη και κουραστική, γιατί ο δρόμος είναι πολύ στενός και η κίνηση τρομακτικά μεγάλη. Βέβαια η θέα καθώς θα κατεβαίνετε για να φτάσετε θα σας κόβει την ανάσα, από το πράσινο και το μπλε, που συνεχώς ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Αλλά και το παρκάρισμα εκεί είναι απίστευτα δύσκολο, μιας και το μέρος είναι απόκρημνο και ένα τοπικό πάρκινγκ που έχει, όχι απλώς κατακλύζεται από αυτοκίνητα, αλλά να είστε προετοιμασμένοι να δείτε μπροστά σας μια αυτοκινητοθάλασσα και πρέπει να δείξετε πολλή υπομονή. Θα φτάσετε ως την παραλία κατεβαίνοντας σκαλιά, οπότε τα παιδιά θα είναι δύσκολο να τα έχετε μαζί σας και θέλει μεγάλη προσοχή, αλλά πιστέψτε με δεν θα θέλετε να φύγετε.

Θα περάσετε από το Καλαμίτσι και θα επισκεφθείτε το Κάθισμα, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την χρυσή άμμο, που κι εκεί θα γίνεται πανικός. Θεωρείτε από τις καλύτερες παραλίες της Λευκάδας κι έχει κρυστάλλινα καταγάλανα νερά.
Προέκταση του Καθίσματος στην ουσία είναι ο Άγιος Νικήτας, στον οποίο θα βρείτε το ταβερνάκι του Ποσειδώνα και να μην ξεχάσετε να παραγγείλετε το τοπικό Φρυγαδέλι.

Η περιγραφή που σας έκανα είναι από το γύρο του νησιού, σχολιάζοντας τα πιο γνωστά μέρη αλλά και εκείνα που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Οι φωτογραφίες είναι από το flickr κι έχω στεναχωρηθεί λίγο, που δεν βρήκα το dvd με τις προσωπικές μου, οι οποίες είναι εκπληκτικές πραγματικά (αλλά σας υπόσχομαι ότι θα τις βρω και θα κάνω update).

Αν μείνετε μέρες, να μην διστάσετε να γυρίσετε όλους τους μικρούς όρμους αλλά και πιο ορεινά χωριά (Βλυχό, Καρυά, Νικιάνα, Μικρός Γυαλός, Μύλος (εκεί πηγαίνετε με καραβάκι και πολλές φορές έχει γυμνιστές), Πευκάκια (προσφέρετε για κάμπινγκ), γιατί θα ανακαλύψετε εκπληκτικά μέρη. Άλλωστε πιστεύω ότι κάθε τόπος έχει ομορφιές που μένουν άγνωστες για τον πολύ κόσμο, αλλά αξίζει να τις γυρίζουμε, καμιά φορά περισσότερο και από τις πολύ γνωστές.
Φεύγοντας από την Λευκάδα, σε σχεδόν μισή ώρα μπορείτε να επισκεφθείτε και την Πρέβεζα, η οποία είναι μια υπέροχη αρχοντική πόλη με ιδιαίτερες ομορφιές. Μια άλλη υπέροχη εκδρομή από Λευκάδα, μπορείτε να συνδυάσετε με Πρέβεζα-Πάργα-Πέρδικα, ίσως κάνουμε κι ένα ποστ ξεχωριστό αν σας ενδιαφέρει.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε:


http://www.lefkada.gr/
http://www.gto.gr/gr/accomm/loc/result.php?loc=LEFKADA

23 σχόλια:

αντωνης είπε...

Freedula :)))

Χιλια μπραβο για την αναρτηση σου. Εβαλες ενα πολυ αγαπημενο μερος, στο οποιο εχω περασει 7 μηνες καποια εποχη.

Υποσχομαι να το σχολιασω καλυτερα αυριο.

: )))

Καλη βδομαδα να εχουμε!!!

faraona είπε...

To porto Katsiki
ειναι οοοοολλλλααα τα λεφτα!!!!!!

Μπραβο πολυ ωραια αναρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Αντώνη μας!

Αφού έχεις ζήσει τόσο καιρό εκεί, μπορείς να μας διαφωτήσεις για πολλά περισσότερα ή να διορθώσεις/συμπληρώσεις όσα δεν ήξερα.

Σε περιμένουμε με χαρά λοιπον, αύριο.

Ανώνυμος είπε...

@faraona

φαραονακι μας καλησπέρα. Ειναι όντως εκπληκτικά. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα χρώματα των νερών και την επιβλητική θέα.

Φιλιά για καλή εβδομάδα

Dee Dee είπε...

freedula μουυ

καλη εβδομαδα! Και συζητουσαμε την Λευκαδα με τον Αντωνη :) Πολυ ωραια, θα μπω κι αργοτερα να τη διαβασω πιο προσεκτικα γιατι τωρα δεν εχω πολυ χρονο!

Φιλακιαααα σε ολους!

Roadartist είπε...

Αυτο το post θα το κανω ολο copy και θα το στειλω στην κολλητη μου να το δει...γιατι ειχαμε μια σχετικη διαφωνια αυτες τις μερες!!!! :) Ευχαριστουμε!!

Ανώνυμος είπε...

Ντιντάκι

Φιλιά βροχερά, ελπίζω να βρέχει κι εκεί

Εγώ ξέρεις τώρα, πετάω :))

Ανώνυμος είπε...

@roadartist

Να υποθέσω οτι δεν τις αρέσει η Λευκάδα. Εχει μια άλλη ομορφιά, που σε πολλούς δεν αρέσει. Πιστεύω ότι έχει πολλ αόμορφα μέρη να δεις, που δεν έχεις ξαναδεί.

Καλό απόγευμα αρτιστάκι μας

αντωνης είπε...

Λοιπον, να γραψω κανα δυο πραγματακια για την αγαπημενη Λευκαδιτσα.
(οφειλω να πω οτι δεν εχεις αφησει και πολλα που δεν τα ανεφερες freedula μας. Ειναι πραγματικα πολυ ομορφο το ποστακι σου)

* Εχει καταπληκτικες παραλιες.
* Οι ανθρωποι της ειναι πολυ συμπαθητικοι.
* Εχει και ενδοχωρα ομορφη. Η Καρυα πχ ειναι πολυ ωραιο χωριο (με καταπληκτικο φρυγαδελι σε ολα τα μαγαζια της πλατειας)

Αξιζει και μια εκδρομη στους Παξους-Αντιπαξους.

Και επισης ειναι πολυ ωραιο το μοναστηρι της Φανερωμενης, πολυ κοντα στην πολη. Η θεα απο κει ειναι καταπληκτικη!!!

Freedula, μπραβο για αλλη μια φορα για την επιλογη σου.

Οσο για την προταση για επομενη αναρτηση για Πρεβεζα-Παργα, πολυ καλη επισης. (ειναι και το χωριο μου προς τα κει, οποτε με χαρα να τη δω)

: )))

Ανώνυμος είπε...

Αχ Αντωνάκη με κάνεις και κοκκινίζω! :))

Το μοναστήρι δεν το είδα, να λοιπόν ευκαιρία να ξαναπάω.

Και μιας και είναι τα μέρη σου από κει λοιπόν, μάλλον εσύ θα την κάνεις την αναρτησούλα, να μας ξεναγήσεις με σωστό τρόπο :))

Η ομπρελίτσα ζει; Ας μου πει κάποιος! :))

dromaki είπε...

Μπράβο freedula υπέροχη η ανάρτηση σου.Η Λευκάδα είναι πανέμορφη την συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να πάει.
Η κόκκινη ομπρελίτσα ζει και ταλαιπωρείται,τελειώνουν την Παρασκευή οι εργασιακές της υποχρεώσεις,το Σαββατοκύριακο έχει να πάει σε τρεις βαφτίσεις κι ένα γάμο(είναι απίστευτο το πόσο κοινωνική είναι)ε...κι από Δευτέρα πιστεύω θα επανέλθει στο μπλογκοχωριό μας:))
Καλή μέρα σε όλους,νάχετε μια πολλή όμορφη μέρα!

Dee Dee είπε...

Η κοκκινη ομπρελιτσα, οπως ειπε και το δρομακι, τρεχει και δε φτανει. Χιλια κομματια για να βοηθησει, να δουλεψει και να παρευρεθει και στις κοινωνικες της υποχρεωσεις. Εγω δεν προκειται να ξαναπαραπονεθω οτι δεν εχω χρονο, θα πεσει φωτια να με καψει :)

Κι εκτος τον αλλων, οταν επιστρεψει να τη δουλεψετε λιγο γιατι εχει κατααγχωθει μηπως την παρεξηγησετε που δεν σχολιαζει πουθενα. Ειχε ετοιμασει μια αναρτηση για το μπλογκ της και δεν την ανεβαζε επειδη δεν ειχε χρονο να απαντησει πρωτα, στα σχολια της προηγουμενης αναρτησης της. Απο την ευγενεια της στενοχωριεται συνεχεια :):):) Προσπαθω να την κανω λιγο κακια και αναισθητη ....αλλα δεν....στου κουφου την πορτα....!

Καλημερα σε ολους σας!

freedula μου

την βροχη χθες την χαρηκα λιγο το πρωι, μετα ειχα συνεχεια δουλεια και την απαρνηθηκα :)

xxxxxxxxxxxxx

FeNic... είπε...

Καλησπέρα σε όλους!
Θα πάμε Λευκάδα φέτος για 10 μέρες (όπως και πέρυσι). Είναι τοσο ωραίο νησί που δε το σκεφτήκαμε και πολύ να επαναλάβουμε τον ιδιο προορισμό. Θα μείνουμε Βασιλική και θα μπορέσουμε να κάνουμε οτι δεν προλάβαμε περυσι.
Αυτό που δε θα ξανακάνουμε είναι να πάμε Κυριακή στον Αγιο Νικήτα! Ηταν χάλια! Πολυς κοσμος.

marianaonice είπε...

Όμορφη η Λευκάδα. Λίγες μέρες βρέθηκα εκεί συνήθως για διήμερες ή μονοήμερες εκδρομές από Αγρίνιο, όταν κάποτε δούλευα εκεί...
Όμως όλα τα επτάνησα με κέρδισε με τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσάς της!
και τους ατόφιους ανθρώπους της!!

super lotto results είπε...

The nice thing with this blog is, its very awsome when it comes to there topic.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΜΠΡΕΛΑ είπε...

Ώστε αυτά κάνετε όταν λείπω, με κουτσομπολεύετε,ε;

Freedula μου,
τι μου κάνεις τώρα και τις έχω κλείσει τις διακοπές, τόσο ελκυστική η παρουσίασή σου που θα άλλαζα και πάλι γνώμη...
Ξέρετε τι έχω πάθει με αυτό το μπλογκ; Κάθε φορά που διαβάζω για έναν προορισμό θέλω να πάω... Μπερδεύτηκα φέτος, σβούρες έκανα μέχρι να αποφασίσω...
Εκεί κοντά θα είμαστε freedula, ίσως κάνουμε μια περασιά από Λευκάδα, συμπεριλαμβάνεται όμως στους μελλοντικούς προορισμούς.
Όσο για Πάργα, Πρέβεζα, δε το συζητώ, ωραία επιλογή, να προσθέσω Νικόπολη και Μούρτο; Τα νερά στο Ιόνιο, αν και πιο κρύα έχουν αυτή τη μοναδική απόχρωση του γαλάζιου που δίνει η άσπρη άμμος του βυθού και τα κάνει εξωτικά!
Πολλά φιλιά,
κάντε μια βόλτα στην Αρναία(ετικέτες Χαλκιδική), αξίζει να δείτε τα όμορφα κτίρια που προστέθηκαν!

Ανώνυμος είπε...

@dromaki

Σε ευχαριστώ θερμά :))

Εμφανίσθηκε και η άσωτη όπως είδες. Αν και σήμερα θα ετοιμάζει μαλλί, βαφτικά, φορέματα, αχ αχ κούκλα θα μας γίνει!

Σε φιλώ και καλό ΣΚ

Ανώνυμος είπε...

@fenic

Καλώς ήρθατε στην παρεούλα μας. Σας ευχαριστούμε. Πάλι ε; Εγώ βρε παιδιά όσο ωραία και να έχω περάσει σε ένα μέρος δύσκολα πάω την επόμενη πάλι.

Πάντως γενικά γίνεται το σύστριγκλο, ειδικά αν πας σε τουριστική περίοδο. Αλλά... τα μπανάκια και οι βόλτες απαιτούν θυσίες :))

Να περάσετε υπέροχα και εδώ θα είμαστε να πούμε εντυπώσεις.

Ανώνυμος είπε...

@marianaonice

Αχ και ζεσταίνομαι τώρα μαριανάκι! Και να ήμουν στο Πορτο κατσίκι αραχτή, να μην σκέφτομαι τίποτα.

(Να ξυπνήσω τώρα γιατί έχω άλλες 8 ώρες δουλειάς μπροστά μου και ήδη νιώθω πτώμα)

Ανώνυμος είπε...

@κόκκινη ομπρέλα

Βρε, βρε! Πως κι από δω; Θυμηθήκατε ότι έχετε σπίτι; Ναι, ξέρω δουλειές λέει και κοινωνικές υποχρεώσεις λέει.

Κι όλα τα άλλα τα προλαβαίνεται, εκτός από μας;

Γύρνα και τα λέμε :Ρ

Nefelli είπε...

Συγχαρητήρια για το ποστ.
Και αυτό, το λέει μια επτανήσια, οπότε ο λόγος μου έχει βαρύτητα!!!
Εκπληκτική ανάρτηση, με πολλές πληροφορίες για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί την Λευκάδα.
Άντε βρε παιδιά, να πει κάποιος κάτι καλό για τα ιόνια, γιατί τελευταίως, όσα ακούγονται, μόνο κακό κάνουν στα νησάκια μας.
Συγχαρητήρια ξανά.

Ανώνυμος είπε...

@nefelli

Με έχεις κάνει τώρα κι έχω ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Μεγάλη μου τιμή να το λες εσύ αυτό.

Και μεγάλη μου τιμή, αν κατάφερα να πω τα βασικά γιατί πραγματικά, είναι πολύ περισσότερα αυτά που μπορείς να δεις, από αυτά που μπορείς να πεις. Κι όταν έναν τόπο δεν το ξέρεις πολύ καλά, είναι δύσκολο να προσπαθήσεις να καταγράψεις.

Κι έχεις δίκιο, τα νησιά μας είναι υπέροχα και πρέπει να υποστηρίζουμε τον τόπο μας και να τον αγαπάμε. Για το λόγο όμως αυτό, πρέπει να φροντίζουμε και τους επισκέπτες μας. Νομίζω ότι η Λευκάδα πραγματικά παρέχει μια από όλα.

Καλώς μας ήρθες nefelli

greek_traveler είπε...

Καλησπέρα σε όλους,
μόλις ανακάλυψα το blog αυτό και θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους δημιουργούς και τους συμμετέχοντες.
Ξεκίνησα πολύ πρόσφατα μια παρόμοια προσπάθεια και τα πρώτα posts που έκανα αποτελούν έναν αναλυτικό οδηγό για το νησί της Λευκάδας που επισκέφτηκα στις αρχές του Ιούνη. Αν κάποιος έχει σκοπό να πάει για διακοπές θα βρει: πληροφορίες για οικισμούς και παραλίες, camping, άλλα σημεία ενδιαφέροντος και φυσικά γενικές πληροφορίες.

Ευχαριστώ,
Καλή συνέχεια και καλά ταξίδια σε όλους μας! :)