Κυριακή, 29 Ιουνίου 2008

ΛΕΣΒΟΣ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ!

«Της Αιολίδας καύχημα, ώ μαγικό νησί την ομορφιά σου ανάσανα και εντός μου σ’ έχω κόρη του Ήλιου ολόχαρη, χρυσή μαργαριτάρι πιο ακριβό του κόσμου…»
Μ. Ελευθεριάδης.

Η Λέσβος είναι το νησί της αρμονίας. Από τις ήρεμες ακρογιαλιές της, ως τις βουνοκορφές, που τις πλαισιώνει το ασήμι της ελιάς και το πράσινο των πεύκων, είναι διάχυτη η ουσία της ομορφιάς. Το λεσβιακό φως συνθέτει τρυφερούς τόνους μέσα στα νερά και στη βλάστηση, στη γη, στις στέγες των σπιτιών, στους ξερούς βράχους. Παντού ανθίζει το όνειρο και η αιολική γλυκύτητα τα δένει όλα σ’ ένα μαγικό κύκλο γοητείας!

Καθώς παραπλέεις τ’ ακρογιάλια ή οδοιπορείς σ’ αυτή τη γη, έχεις την εντύπωση ότι την έφτιαξε ο Θεός για να τέρπει και να ευνοεί το στοχασμό και την ψυχική ανάταση.
Η Γαλλίδα ποιήτρια Ρενέ Βιβιέν, που τόσο αγάπησε και μελέτησε τη σαπφική ποίηση, χαρακτηρίζει τη Λέσβο «κόσμημα και λάμψη του πελάγου». Και πραγματικά είναι ένα στολίδι του Αιγαίου αυτό το νησί όπου σμίγουν η Δύση και η Ανατολή σε ένα χαμόγελο. Ένα μήνυμα χαράς και ελπίδας. Μια γοητευτική πρόκληση για ξεκούραση μέσα στο απαλό φως και τη γαλήνη, αλλά και για πραγματικό λαϊκό ξεφάντωμα μέσα στους ήχους των παραδοσιακών λαϊκών τραγουδιών που έρχονται από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια!!

Η Λέσβος είναι το τρίτο σε έκταση ελληνικό νησί, μετά την Κρήτη και την Εύβοια και απέχει από τις Τούρκικες ακτές ανατολικά 6-10 μίλια και βόρεια 5-6 μίλια. Έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στο χώρο του Αιγαίου γι’ αυτό στο νησί λατρευόταν κατά την αρχαιότητα, ιδιαίτερα ο θεός του ήλιου, ο Απόλλωνας.

Μπαίνοντας με το καράβι στο λιμάνι της Μυτιλήνης ξεχωρίζεις τους επτά λόφους όπου επάνω τους είναι απλωμένη αμφιθεατρικά στην ανατολική πλευρά του νησιού η πρωτεύουσά του με τους 30.000 περίπου κατοίκους της, λίγα μόλις μίλια από τη μικρασιατική ακτή με την οποία διατηρούσε ως το 1922 στενούς δεσμούς. Εδώ βρίσκεται η έδρα του Υπουργείου Αιγαίου, καθώς και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εμβλήματά της το κάστρο των Γατελούζων, ο ναός του Αγίου Θεράποντα με τον εντυπωσιακό τρούλο και στην άκρη του λιμανιού το άγαλμα της Ελευθερίας. Δεμένη πάντα με τη θάλασσα η πόλη δεσπόζει πάνω από τα δύο της λιμάνια, έχοντας τη χερσόνησο του κάστρου από τη μία και τη νότια ακτή του νησιού από την άλλη. Στο νότιο τμήμα της πόλης προς Κράτηγο όπου είναι το Αεροδρόμιο του νησιού, μπορεί να θαυμάσει κανείς τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αρχοντικά (βίλλες) τα οποία αποτελούν επιτυχημένη αφομοίωση επιδράσεων τόσο από τη βυζαντινή και την ισλαμική Ανατολή όσο και από την Ευρωπαϊκή Δύση.Δεν πρέπει να παραλείψει κανείς μία επίσκεψη στο μουσείο Θεόφιλου (λαϊκού ζωγράφου) στη περιοχή της Βαρειάς.

Το βόρειο τμήμα του νησιού καταλαμβάνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από την περιοχή του Δήμου Μήθυμνας. Πρόκειται για ένα από τα πλέον τουριστικά σημεία της Λέσβου που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Τα χωριά και οι οικισμοί της Μήθυμνας με τον αρχοντικό και πανέμορφο Μόλυβο, τη γραφική Συκαμινιά και την ειδυλλιακή Σκάλα της, καθώς και τα υπέροχα ορεινά χωριά Λεπέτυμνος, Άργενος και Βαφειός αλλά και τη μοναδική Ευθαλού με τα ιαματικά νερά της, είναι σίγουρο ότι θα μαγέψουν τον επισκέπτη!


Συνεχίζοντας βορειότερα στον κεντρικό δρόμο μετά την Κλειώ μπαίνουμε στα όρια του δήμου Μήθυμνας και συναντάμε το χωριό Σικαμινιά ή Σικαμινέα. Ο οικισμός διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και έχει κηρυχθεί διατηρητέος. Διακρίνεται για τα πέτρινα καλντερίμια, τα υπέροχα αρχοντικά με τα σαχνισιά (σαχνισίνια) τα αετώματα και τις κτητορικές επιγραφές του 19ου αιώνα. Τρεις όμορφες βρύσες στην είσοδο του χωριού με γάργαρα νερά υποδέχονται τον επισκέπτη.

Η Σικαμινιά είναι γενέτειρα του γνωστού πεζογράφου Στράτη Μυριβήλη ο οποίος εμπνεύστηκε το πεζογράφημά του «Η Παναγιά η Γοργόνα» από το ομώνυμο εκκλησάκι που είναι χτισμένο πάνω στο βράχο στην είσοδο του μικρού λιμανιού, και το όνομά του το οφείλει στη λαϊκότροπη τοιχογραφία της Παναγίας που την αναπαριστά σαν μυθική γοργόνα.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου συναντάμε τα χωριά του Δήμου Πέτρας. Η διαδρομή οδηγεί στα ορεινά χωριά του δήμου, με τα όμορφα παραδοσιακά λιθόχτιστα σπίτια, τις εκκλησίες και φυσικά την υπέροχη θέα προς το Αιγαίο. Οδηγεί επίσης στις ελκυστικές παραλίες και τον παραθεριστικό οικισμό του Ανάξου. Όμως το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής παραμένει η Πέτρα με την Παναγία τη Γλυκοφιλούσα, σκαρφαλωμένη στο βράχο της σε ύψος 40 μ. που τη φτάνεις ανεβαίνοντας 114 σκαλιά, απ’ όπου απολαμβάνεις πανοραμική θέα και την κοσμική όσο και όμορφη παραλία της.

Το Δυτικό κομμάτι της Λέσβου είναι πολύ ξεχωριστό καθώς το τοπίο του εμφανίζεται πολύ διαφορετικό. Ηφαιστειογενές, άγονο, αλλά με άγρια ομορφιά που γοητεύει. Η διαδρομή περιλαμβάνει τα ορεινά χωριά του δήμου Ερεσού – Άντισσας, τις όμορφες παραλίες της βόρειας και της δυτικής πλευράς, μοναστήρια μεγάλης ιστορικής σημασίας, το Σίγρι και την Ερεσό καθώς και το Απολιθωμένο Δάσος, μνημείο μοναδικής γεωλογικής αξίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το σκαρφαλωμένο στην κορυφή του όρους Όρδυμνου πάνω σε κρατήρα ηφαιστείου και σε υψόμετρο 634 μ. εν ενεργεία ανδρικό μοναστήρι της Ιεράς Μονής Υψηλού, που είναι αφιερωμένη στον άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.

Στη ΒΑ πλευρά του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού του νησιού, ύψους 930 μ. απλώνεται η κωμόπολη της Αγιάσου με τους 3.000 κατοίκους της χτισμένη στις πλαγιές του βουνού σε υψόμετρο 500 μ. Βασικός πόλος έλξης της Αγιάσου είναι η εκκλησία της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή το όνομα του χωριού προέρχεται από την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών» της ιερής εικόνας της Παναγίας που έφερε ο ιερέας Αγάθων ο Εφέσιος από την Κωνσταντινούπολη τον 8ο αιώνα την περίοδο της πρώτης εικονομαχίας.

Στην παραφθορά της επωνυμίας Αγία Σιών οφείλεται και η σημερινή ονομασία του χωριού. Η Αγιάσος είναι από τα μέρη που αξίζει κανείς να τα περπατήσει ώστε να απολαύσει το παραδοσιακό της χρώμα με τα πέτρινα δίπατα σπίτια της, τα καλντερίμια της, τα παραδοσιακά καφενεία της με ντόπιους μεζέδες (γιαμπράκια, φούντες δηλαδή ντολμάδες και κολοκυθολούλουδα, ξινό τραχανά κ.ά.)! Είναι επίσης ξακουστή για τα χειροποίητα κεραμικά της και την ξυλογλυπτική τέχνη της.
Από την Αγιάσο μια υπέροχη διαδρομή μέσα από καταπράσινες τοποθεσίες του Ολύμπου οδηγεί στο Πλωμάρι με τα επτά χωριά του, γνωστά ως Πλωμαριτοχώρια: Το Ακράσι, το Αμπελικό, το Μεγαλοχώρι, το Νεοχώρι, το Παλαιοχώρι, η Πλαγιά και ο Τρύγονας.
Το βορειανατολικό τμήμα του νησιού αποτελούν τα χωριά του δήμου Μανταμάδου. Πρόκειται για έναν τόπο με ιστορικά χωριά, μέσα σε καταπράσινους και εύφορους ελαιώνες με πλούσια παράδοση και με σημαντική δραστηριότητα σε κτηνοτροφία και γεωργία. Την εικόνα συμπληρώνουν οι όμορφες παραλίες της περιοχής και οι παραθαλάσσιοι οικισμοί, τα ξωκλήσια και τα περίφημα εργαστήρια κεραμικής και το γνωστό φυσικά σε ολόκληρη την Ελλάδα προσκύνημα της μονής του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο.
Στο κέντρο του νησιού σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Μυτιλήνη συναντάμε την Καλλονή με τους επτά οικισμούς της (Παράκοιλα, Σκάλα, Παππιανά, Κεράμι, Αριανά, Δάφια και Αρίσβη). Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευνοημένη από τη φύση με τις αλυκές της, τα νερά του κόλπου της με την ονομαστή σαρδέλλα του και την πλούσια πεδιάδα των 100 χιλ. που διατρέχουν οι ποταμοί «Καλής Λαγκάδας», Τσικνιάς, Βούβαρης, Μυλοπόταμος, Αλευροπόταμος και Αχέρων.
Στο νότιο τμήμα της Λέσβου τέλος, απλώνεται ο κόλπος της Γέρας με τις ιαματικές πηγές του στα Θέρμα και με τα χωριά του Μυχός, Κάτω Τρίτος, Ασώματος, Πηγαδάκια κ.α. Το μήκος του κόλπου είναι 7,5 μίλια και το πλάτος του 2,5 μίλια. Το στόμιό του είναι τόσο στενό που συχνά δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για λίμνη. Ο βυθός του χαρακτηρίζεται από το ψιλό φύκι, τη μεγάλη συγκέντρωση πλαγκτόν και κυρίως από τα οστρακοειδή που διαθέτει και τα οποία στην αρχαιότητα οι Ρωμαίοι μετέφεραν στη Ρώμη.

Στο νησί φτάνει κανείς ακτοπλοϊκώς με καράβια συμβατικά και ταχύπλοα αλλά και αεροπορικώς.


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ:

Α.Δ. ΛΕΣΒΟΥ/Σ.Τ.Α Μυτιλήνης
Πλ.Τελωνείου- ΜΥΤΙΛΗΝΗ
22510-22776

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008

Μονη Αγιας Αναστασιας Φαρμακολυτρας


Μια κυριακη ξυπνησαμε και για να ξεφυγουμε λιγακι ειπαμε να παμε για καφεδακι στην Αγια Αναστασια. Να φυγουμε απο τη ζεστη και την φασαρια. Ειχα να παω απο πολυ μικρη. Ουτε μιση ωρα εξω απο τη Θεσσαλονικη, προς Γαλατιστα (Χαλκιδικη).

Φτασαμε κατα τις 11:00. Καθησαμε στο καφενεδακι( σερβιρετε και φαγητο ) που εχει εκει και πηραμε απο ενα καφεδακι και μια μπουγατσα. Χορτασα πρασινο, δροσια και ησυχια. Στην αρχη ηταν αρκετος κοσμος, μετα απο λιγο εφυγαν τα εκδρομικα πουλμαν και μειναμε 10-15 ατομα. Δεν θελαμε να φυγουμε.

Πηγαμε να αναψουμε ενα κερακι. Ειχε βαφτιση και δεν μπηκαμε μεσα στον Ναο. Μου αρεσαν πολυ τα μπαλκονακια της μονης, γεματα γλαστρουλες με λουλουδια.

Οσοι μενετε κοντα αξιζει να πατε μια ημερησια εκδρομη. Θα ανανεωθειτε και θα θαυμασετε το ομορφο τοπιο. Εχει γινει κι ενας οικισμος λιγο πιο κατω απο το μοναστηρι.....μηπως να ρωτουσα για τιμες;;; Απο εκει που μενω εγω ειναι σχεδον ενα τεταρτακι!

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008

ΘΑΣΟΣ


Πριν 3 χρονια ειχαμε παει στη Θασο. Τις πρωτες 5 μερες μειναμε μεσα στον Λιμενα, σε ενα ομορφο δωματιο, με πολυ χωρο και πισινα που λεγεται KIPOS apartments (στην ιστοσελιδα εχει τιμοκαταλογο). Ηταν στο κεντρο του λιμενα, πολυ προσιτη η τιμη (τοτε ηταν 30 (!!!) € η βραδια αν θυμαμαι καλα, τον Ιουλιο! Για μπανιο πηγαιναμε με το αυτοκινητο αλλα τα μαγαζακια ολα ηταν διπλα μας και βγαιναμε βολτα με τα ποδια (εχουμε ξεχασει να περπαταμε!). Ενα απιθανο μαγαζακι στον Λιμενα για ποτο ηταν το “Το κουτι της Πανδωρας”. Μικρο αλλα απιστευτα διακοσμημενο, με τρομερη εξυπηρετηση, πολυ ζεστο με νοσταλγικες μουσικες! Αν πατε να το επισκεφτειτε οπωσδηποτε!
Οι παραλιες δεν με ενθουσιασαν και πολυ. Τριγυρισαμε αρκετες αλλα καταλληξαμε να κανουμε καθε μερα μπανιο στην Αλυκη. Βρηκαμε και ενα δωματιακι εκει κοντα,

στην παραλια Παραδεισος, στη μεση του πουθενα, μικρο, με ωραιο μπαλκονακι, που εβλεπε στην θαλασσα, και τις υπολοιπες 6 μερες μειναμε εκει. Τα περισσοτερα βραδια μειναμε στο μπαλκονακι να χαζευουμε τα πυροφανια ως το πρωι :)
Γυρισαμε περισσοτερο την ανατολικη πλευρα του νησιου. Επισκεφτηκαμε και την Μονη Αρχαγγελων, χτισμενη πανω στα βραχια με πολυ ομορφη θεα!. Προσπαθησαμε να επισκεφτουμε και καποια αλλα, αλλά ο χαρτης μας εβγαλε σε κατσικοδρομο που δεν πηγαινε το αυτοκινητο:)
Περισσοτερες πληροφοριες απο την Κοκκινη Ομπρελα και απο τα links παρακατω:

e-thasos.gr

καταλυματα


ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΟΜΠΡΕΛΑΣ:

 • η συντομότερη άφιξη με φέρι μποτ που είναι και πιο οικονομική είναι από Κεραμωτή, 20 λεπτά από Καβάλα προς Ξάνθη, ή με δελφίνι από Καβάλα (40 λεπτά ακριβώς) αλλά σαφέστατα ακριβότερα.
 • Αν μείνει κανείς Λιμένα(έχει υπέροχη βόλτα στα μαγαζιά και ένα ολοκαίνουριο μουσείο με σύχρονη εκπαιδευτική αντίληψη, καθώς και αρχαίο θέατρο όπου γίνονται παραστάσεις και δίνονται συναυλίες) έχει δύο καταπληκτικές παραλίες:
  στο δρόμο προς Πρίνο τον Παχύ με ταβερνάκια κάτω από τα Πεύκα και τρελά υπέροχο νερό
  και την Μακρύαμμο, 5 λεπτά από το Λιμένα (δεν έχω πάει αλλά έχω ακούσει ότι είναι καταπληκτικά).
 • Από Λιμένα σε 20 λεπτά φτάνεις Σκάλα Ποταμιάς. Η Ποταμιά είναι ένα πολύ γραφικό χωριουδάκι, πνιγμένο στο πράσινο με καταπληκτική θέα και με το μουσείο του γλύπτη και ζωγράφου Πολύγνωτου Βαγή (κατάγεται από εκεί). Η Σκάλα είναι άψογα οργανωμένη από τουριστική υποδομή, μπορείς να βρεις τα πάντα, εμείς όμως μείναμε στον "Ήλιο τον Ηλιάτορα".Όλη η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, κάτι που εμένα προσωπικά δε μου αρέσει, άλλοι το βρίσκουν υπέροχο, η θάλασσα ρηχή και γύρω πράσινο παντού.
  Για φαγητό στην Ποταμιά προτείνω τον Καπετάνιο, έχει και μαγειρευτά και είναι ακριβώς πάνω στην άμμο, ό,τι πρέπει για ουζάκι.
 • Η Τρυπητή 3 λεπτά έξω από τα Λιμενάρια έχει πολύ ωραία παραλία και με μια σπηλιά, αλλά όχι μαγαζιά, μόνο καταλύματα υπάρχουν εκεί.
  Τα Λιμενάρια είναι υπέροχα, με περισσότερη φινέτσα, ωραία μαγαζιά για ποτό, φαγητό και ένα μαγαζάκι με πολύ ωραία κοσμήματα χειροποίητα, που όμοιό του μόνο στη Σαντορίνη έχω δει. Για φαγητό εκεί προτείνω ανεπιφύλακτα το Μουράγιο στην παραλία, ενώ αξίζει να κάνει κανείς μπάνιο δίπλα, στα "μεταλλεία" τα παλιά μεταλλεία σε συνδυασμό με την ψιλή άμμο και την καταγάλανη θάλασσα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα πολύ υποβλητική.
 • Ανάμεσα στα Λιμενάρια και τον Ποτό υπάρχει το Πευκάρι, ένας όρμος με δωμάτια και ταβερνούλες. Εκεί γύρω είναι και οι πιο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, απλησίαστες όμως τουλάχιστον για τις μικρές τσέπες.Στο Πευκάρι έχει πάντα πολύ κόσμο και οργανωμένα θαλάσσια σπορ.
 • Να μη ξεχάσω το Καζαβίτι, 10 λεπτά από Λιμένα και Πρίνο, ένα παραδοσιακό χωριό που πρέπει κανείς να επισκεφτεί.
 • Τοπικά προιόντα: Μέλι, καρυδάκι γλυκό, λάδι και ελιές.

Links:


Ξενοδοχείο Καμάρι στον Ποτό (μείναμε)
Γενικότερα για ξενοδοχεία και πληροφορίες για κάθε περιοχή (πολύ καλό-καινούριο):


Τουριστικη Αστυνομια :

Α.Δ.ΚΑΒΑΛΑΣ-Θ.Σ.Τ.Α. Θάσου
Α.Θεολογίδη-ΘΑΣΟΣ
25930-23111,22500

Κυριακή, 8 Ιουνίου 2008

Λευκάδα

Το «στεριανό» νησί, όπως το αποκαλούν, είναι ένας εύκολος, όμορφος και φθηνός προορισμός, δεδομένου ότι η Λευκάδα είναι το μοναδικό νησί, στο οποίο φτάνεις οδικώς, μέσω μιας πλωτής γέφυρας. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός καταπράσινου και γαλάζιου θα σας μαγέψει.

Από την Αθήνα απέχει περίπου 4-5 ώρες και καλύτερος τρόπος διαδρομής κατά την γνώμη μου, είναι μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου Πατρών. Βέβαια, είναι αρκετό το κόστος των διοδίων, το οποίο τελικά θα ανέρθει στα 20 περίπου ευρώ, αφού θα πληρώσετε και στις δύο εθνικές οδούς, αλλά και στην γέφυρα του Ρίου. Ο δρόμος δεν προσφέρεται για μεγάλες ταχύτητες πέρα των εθνικών οδών, αλλά είναι γρήγορος.


Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις μπαίνοντας στην είσοδο του νησιού, είναι ότι πρόκειται για μια πλωτή πόλη, την οποία περικλείουν παντού τα ήρεμα νερά μιας απέραντης λιμνοθάλασσας, κάτι που δεν συναντάς σε άλλο νησί. Στην είσοδο θα συναντήσετε το κάστρο της Αγίας Μαύρας, που είναι και τοπικό γυναικείο όνομα και θα μπείτε στο λιμάνι.

Εκεί, εξεπλάγην πραγματικά, από τα περίπτερα πληροφοριών που έχουν στήσει για τους επισκέπτες, διανέμοντας αναλυτικούς χάρτες του νησιού κι ενημερώνοντας τον κόσμο με πολύ ευγένεια και σχολαστικότητα, για αποστάσεις, ξενοδοχεία, αξιοθέατα, πράγμα μη συνηθισμένο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν αυτό που περίμενα, η λεγόμενη πρώτη ματιά. Λίγο απεριποίητο μου φάνηκε το λιμάνι και αρκετά «φτωχό» παρόλο το χαμό των σκαφών, σε σχέση με τον κατακλυσμό των τουριστών, αν και δεν πήγα σε τουριστική περίοδο. Ωστόσο, πιθανόν οι ντόπιοι να προσπαθούν να κρατήσουν έναν πιο αυθεντικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερη καφετέρια εκεί, είναι το πλοίο της αγάπης, μια πλωτή μικρή καφετέρια, που θα απολαύσετε τον καφέ σας μπαίνοντας στο νησί αν είστε κουρασμένοι ή βγαίνοντας, αν είστε πάλι κουρασμένοι (μιας και κανείς δεν κάθετε να πιει καφέ στην είσοδο/έξοδο μιας πόλης).

Η πόλη της Λευκάδας είναι πολύ μεγάλη, με χρωματιστά καντούνια, που προσφέρονται για ώρες περπατήματος. Η ανάπτυξη του εμπορικού δικτύου, μου έκανε επίσης μεγάλη εντύπωση. Είναι ένα νησί στο οποίο θα βρείτε όλων των ειδών τα καταστήματα, από μικρά εμπορικά με τουριστικά, μέχρι μεγάλα επώνυμα μαγαζιά και αλυσίδες, που δεν περιμένεις να συναντήσεις σε ένα νησί. Βασικό προϊόν προώθησης είναι τα κεντήματα, τα περίφημα ονομαστά Λευκαδίτικα, τα οποία θα αγοράσετε στα μαγαζάκια κατά την διάρκεια της βόλτας σας..

Το κέντρο-πλατεία της Λευκάδας είναι αρκετά εντυπωσιακό και επιβλητικό, με πολλές καφετέριες και μπαρ σε πλακόστρωτο χώρο κι εκεί μπορείς για ώρες να χαζεύεις, να αράξεις και να ξεκουραστείς, απολαμβάνοντας την ασταμάτητη «πασαρέλα» μιας πολυκοσμίας άνευ προηγουμένου. Τον ίδιο χώρο θα σας πρότεινα και για νυχτερινή έντονη έξοδο.

Μετά την εξερεύνηση στην πόλη της Λευκάδας, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος, είναι να γυρίσει το νησί με αυτοκίνητο από την μια άκρη μέχρι την άλλη, μην αφήνοντας κολπίσκο και χωριουδάκι, είναι όλα πανέμορφα. Με το χάρτη ανά χείρας, ξεκινώντας από την Λυγιά, πρέπει να επισκεφτείτε το χωριό Επίσκοπο για να βρείτε φθηνό κατάλυμα, αλλά και το γραφικό χωριό Κατούνα, στο οποίο θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε ένα συγκρότημα μαγευτικών αναπαλαιωμένων σπιτιών το «Pavezzo», το καταφύγιο της καλής ζωής όπως λέγεται. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να αποκτήσουν ερωτική διάθεση.
Ο πρώτος βασικός σας προορισμός είναι το Νυδρί. Το πιο τουριστικό μέρος του νησιού, υπέροχο με εκπληκτική θέα, θα σας αποζημιώσει με το παιχνίδι των φυσικών χρωμάτων. Από την παραλία του βλέπετε απέναντί σας, το γνωστό νησάκι του Ωνάση, το Σκορπιό, κατάφυτο, να σας προσφέρει μια μαγική εικόνα. Λίγο παραδίπλα, είναι επίσης το νησί Μαδουρή του Βαλαωρίτη, του οποίου τις ακτές μπορείτε να πλησιάσετε με καραβάκια, αν και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση.

Επίσης, σε όλα τα μικρά νησάκια γνωστά ως Πριγκιπόννησα (Μεγανήσι, Σκορπιό, Σκορπίδι, Μαδουρή, Σπάρτη, Θηλειά και Κυθρό) μπορείτε να έχετε πρόσβαση με καθημερινές εκδρομές που διοργανώνουν πολυτελή σκάφη ή μικρότερα πλεούμενα και είναι μια όμορφη εμπειρία, αν και φροντίστε να μην επιλέξετε μεγάλη βόλτα γιατί είναι αρκετά κουραστική. Το Νυδρί είναι το μέρος που προσφέρεται για θαλάσσια σπορ και όσοι είναι λάτρεις του αντικειμένου, δεν θα ξεκολλούν παρακολουθώντας τις επιδόσεις των επίδοξων «θαλάσσιων αθλητών».

Ένα μέρος που δεν διαφημίζεται ιδιαίτερα αλλά αξίζει να πάτε, είναι στο χωριό Ράχη, λίγο έξω από το Νυδρί, όπου μπορείτε να δείτε καταρράκτες.

Θα περάσετε από ενδιαφέροντα μικρά παραθαλάσσια χωριουδάκια, όπως τα Σύβοτα και την παραλία του Πόρου, για να καταλήξετε στην Βασιλική. Εκπληκτικά ταβερνάκια σε ημικυκλικό λιμανάκι θα σας γοητεύσουν με τον ίσκιο τους και τους τοπικούς μεζέδες, δίπλα στο κύμα. Θα σας το πρότεινα για μεσημεριανό φαγητό, αλλά και για ήρεμο βραδινό καφεδάκι. Κι εκεί μπορείτε να βρείτε πιο φθηνά καταλύματα από το Νυδρί.

Εκεί κοντά στον Πόρο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την παραλία Εγκρεμνοί, που θα κατεβείτε με σκαλιά, χωρίς αυτοκίνητο, για να απολαύσετε δυο περίπου χιλιόμετρα λευκής άμμου, σε ένα χώρο που τώρα αρχίζουν τουριστικά να τον ανακαλύπτουν.

Επόμενος σας προορισμός, το παγκοσμίως πασίγνωστο Πόρτο Κατσίκι. Και μόνο γι’ αυτό, αξίζει να επισκεφθείτε το νησί. Είναι περισσότερο η άγρια φυσική ομορφιά που συναρπάζει και τα βαθυγάλαζα νερά, που δεν θα θέλετε να σταματήσετε να κοιτάζετε ή να βουτάτε μέσα τους και να τα απολαμβάνετε. Το κακό είναι ότι η πρόσβαση μέχρι εκεί είναι αρκετά δύσκολη και κουραστική, γιατί ο δρόμος είναι πολύ στενός και η κίνηση τρομακτικά μεγάλη. Βέβαια η θέα καθώς θα κατεβαίνετε για να φτάσετε θα σας κόβει την ανάσα, από το πράσινο και το μπλε, που συνεχώς ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Αλλά και το παρκάρισμα εκεί είναι απίστευτα δύσκολο, μιας και το μέρος είναι απόκρημνο και ένα τοπικό πάρκινγκ που έχει, όχι απλώς κατακλύζεται από αυτοκίνητα, αλλά να είστε προετοιμασμένοι να δείτε μπροστά σας μια αυτοκινητοθάλασσα και πρέπει να δείξετε πολλή υπομονή. Θα φτάσετε ως την παραλία κατεβαίνοντας σκαλιά, οπότε τα παιδιά θα είναι δύσκολο να τα έχετε μαζί σας και θέλει μεγάλη προσοχή, αλλά πιστέψτε με δεν θα θέλετε να φύγετε.

Θα περάσετε από το Καλαμίτσι και θα επισκεφθείτε το Κάθισμα, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την χρυσή άμμο, που κι εκεί θα γίνεται πανικός. Θεωρείτε από τις καλύτερες παραλίες της Λευκάδας κι έχει κρυστάλλινα καταγάλανα νερά.
Προέκταση του Καθίσματος στην ουσία είναι ο Άγιος Νικήτας, στον οποίο θα βρείτε το ταβερνάκι του Ποσειδώνα και να μην ξεχάσετε να παραγγείλετε το τοπικό Φρυγαδέλι.

Η περιγραφή που σας έκανα είναι από το γύρο του νησιού, σχολιάζοντας τα πιο γνωστά μέρη αλλά και εκείνα που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Οι φωτογραφίες είναι από το flickr κι έχω στεναχωρηθεί λίγο, που δεν βρήκα το dvd με τις προσωπικές μου, οι οποίες είναι εκπληκτικές πραγματικά (αλλά σας υπόσχομαι ότι θα τις βρω και θα κάνω update).

Αν μείνετε μέρες, να μην διστάσετε να γυρίσετε όλους τους μικρούς όρμους αλλά και πιο ορεινά χωριά (Βλυχό, Καρυά, Νικιάνα, Μικρός Γυαλός, Μύλος (εκεί πηγαίνετε με καραβάκι και πολλές φορές έχει γυμνιστές), Πευκάκια (προσφέρετε για κάμπινγκ), γιατί θα ανακαλύψετε εκπληκτικά μέρη. Άλλωστε πιστεύω ότι κάθε τόπος έχει ομορφιές που μένουν άγνωστες για τον πολύ κόσμο, αλλά αξίζει να τις γυρίζουμε, καμιά φορά περισσότερο και από τις πολύ γνωστές.
Φεύγοντας από την Λευκάδα, σε σχεδόν μισή ώρα μπορείτε να επισκεφθείτε και την Πρέβεζα, η οποία είναι μια υπέροχη αρχοντική πόλη με ιδιαίτερες ομορφιές. Μια άλλη υπέροχη εκδρομή από Λευκάδα, μπορείτε να συνδυάσετε με Πρέβεζα-Πάργα-Πέρδικα, ίσως κάνουμε κι ένα ποστ ξεχωριστό αν σας ενδιαφέρει.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε:


http://www.lefkada.gr/
http://www.gto.gr/gr/accomm/loc/result.php?loc=LEFKADA

Κυριακή, 1 Ιουνίου 2008

"ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ"


Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα σε καθαρές ακτές

Τη δεύτερη θέση της λίστας με τις πιο καθαρές παραλίες έχει καταλάβει για το 2008 η Ελλάδα, που βραβεύτηκε με τη «Γαλάζια Σημαία» για 430 ακτές και 8 μαρίνες της, σε μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η χώρα μας βρίσκεται δεύτερη πίσω από την Ισπανία, μεταξύ 40 χωρών, έχοντας μάλιστα δύο ακτές περισσότερες να βραβεύονται φέτος, σε σχέση με πέρυσι.

Η Κρήτη είναι αυτή –όπως άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια- που αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» καθαρών ακτών εντός των τειχών, με 96 παραλίες ενώ στους νομούς ,η Χαλκιδική είναι πρώτη με 46 «Γαλάζιες σημαίες» για τις ακτές της.

(Απο το cosmo.gr εδω)

Το προγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες" χειριζεται η Ελληνικη Εταιρεια Προστασιας της Φυσης, στο site της οποιας μπορουμε να βρουμε πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες.


Το διεθνές website ειναι το blueflag.org


links για το ενδιαφερον αυτο θεμα
στο www.ethnos.gr εδω


Και σε πολλα άλλα sites.